zondag 29 januari 2012

Afscheid van Urk



                  

Vanaf woensdag 25 januari moeten we afscheid nemen van ABC. Het eerste huis vertrekt naar Lelystad. Rien en Marianne worden als eerste vervoerd. Vanaf de kade achter ABC vertrok hun drijvende huis met een sleper ervoor en een duwboot er achter naar de brug en naar de sluis van Urk. 


                       

                  De eerste hindernis: de brug in het kanaal achter ABC op Urk


                               

Een hele onderneming omdat de brug en de sluis ongeveer 7 meter breed zijn. Alle huizen zijn 6.90 m! Het past op een haartje na!


                             In de sluis moet een verval van 7.65 m worden overbrugd.



Dan gaat het richting Lelystad over het IJsselmeer. Bij de sluis in Lelystad staat iedereen de woning op te wachten. Daar komt ie, daar komt ie, daar komt ie! Een cameraploeg van Omroep Flevoland filmt de hele gebeurtenis.

drijfinlelystad drijft in lelystad!
Via deze link kom je op de site van Omroep Felvoland die op woendag 25 januari 2012 aandacht aan ons heeft besteed.


De sluis in Lelystad is minder spectaculair omdat er genoeg breedte is. Bij de Wortman sluis in Lelystad haven wordt het weer spannend. Ook daar is weinig ruimte om te manouvreren en moet een flink hoogteverschil worden overbrugd.




Tijdelijk wordt het huis vast gelgd aan de meerpalen in de Lage Dwarsvaart. De volgende ochtend in alle vroegte wordt het huis van Rien en Marianne verder vervoerd naar de Torenvalktocht.

                                
  

Als eerste liggen ze daar op de tijdelijke plek, gemaakt om te wachten op de andere 7 en af te wachten tot het polderwater voldoende is opgestuwd in de Oeverzegge. Er staat zogenaamd  BOUWATCH bij van Schaaf Beveiliging:  camera's en bewegingsmelders registreren ongewenst bezoek en als er iemand te dichtbij komt gaat het alarm af!

Een veilig gevoel want het ligt allemaal nog in "the middle of nowhere."


                                    
                                     







         Als we terug lopen zien we onze toekomstige buren verschrikt wegspringen         
                                                                   

Op zaterdag 28 janauri varen we mee in het huis van John en Freddy. Om 7.30 uur zijn we op Urk. We mogen mee varen tot aan de haven van Urk maar we stappen af in de sluis. Dan hoeven we geen gekke capriolen uit te halen. Dan varen ze door tot in de haven. De stootbalken worden weer aan de betonnen bak bevestigd (anders konden we niet door de sluis!) In de haven blijft het huis tot maandag liggen. Maandag versleept het sleepbedrijf door naar Lelystad.

John blijft aan de wal. Hij bekijkt het proces op afstand en rijdt met de auto mee.
Op voorwaarde dat we alle lichaamsdelen binnen boord houden mogen we meevaren!
Freddy en ik varen mee tot aan de sluis op Urk, Irene gaat per toeval mee. In alle consternatie vergat ze op tijd af te stappen en waren "de trossen al los" voordat we er erg in hadden! Al met al is het de eerste echte koffie visite bij onze nieuwe buren!






ABC heeft perfect timmerende stuurmannen (of zijn het perfect sturende timmermannen?) in dienst. Pieter Willem, Jelle, Jacob en Roel kunnen op de vierkante centimeter manouvreren op het water en zonder ook maar 1 stootje tegen de wand komen we ongeschonden door de brug en de sluis. Pieter Willem en Jacob varen met hun rug richting de vaarrichting, kijken af en toe eens over de schouder of het allemaal nog wel goed gaat. Ondertussen draaien ze rustig een sjekkie en houden via de walkie talkie contact met de duwboot acter. Daar vaart Jelle  mee, duwt het huis rustig op koers en ziet niks anders dan de mooie schuifpui voor zijn neus. Ondertussen houdt Roel in huis alles in de gaten en hangt af en toe met zijn hoofd buiten de schuifpui om te kijken of er genoeg ruimte is links en rechts.

Bijzonder charmant is dan ook nog de vraag tijdens deze spannende klus: "willen de dames misschien een bakje koffie?" Kijk, dat is ABC ten voeten uit! "Nee mannen, lief aangeboden maar we hebben zelf. Willen jullie er misschien een koekje bij van ons?"





                                  Het lijkt de haven van St. Tropez wel!.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten