zondag 11 december 2011

Palen slaan en grond verzetten

Op 11 december gaan we weer kijken aan de Oeverzegge. Het is koud en het waait hard. Volgende keer toch thermo ondergoed aan en een muts opzetten! Het is nu goed te zien waar de weg komt te liggen. Ook de strook waar de schuurtjes op komen te staan en waar de parkeerplaatsen komen te liggen is duidelijk te zien. De oever is afgegraven en de diepte is goed te zien. De palen zijn geslagen en in de kleur grijs gecoat.


Ook staan de 2 houten palen al in de grond waarop de loopbruggen komen te liggen. De eerste grijze paal komt aan de korte voorzijde van de woning, links van het bloemkozijn. De tweede paal ligt er schuin voor, bij ons op zo'n 14 meter afstand, de lengte van de woning. IJzeren platen maken het mogelijk dat de zware machines en de vrachtwagens die de grond wegrijden niet wegzakken. We kunnen al staan op de plek waar straks ons drijvende terras komt te liggen!


Het uitzicht is fantastisch! Niet alleen van ons, maar van iedereen. Iedereen krijgt een vrij uitzicht richting het zuiden dankzij het idee van Rien om de huizen als in een soort waaier neer te leggen in de kom.
Aan de overkant vande kom is een soort by-pass gegraven: een extra sloot waar het overtollige water in weg kan als het polderwater wordt verhoogd. Hopelijk wordt straks het dijkje er tussen weggegraven en ontstaat een extra strook water waardoor de plas nog groter wordt.



Richting het zuiden kun je zien dat de Torenvalktocht verbreed is: een deel is ongeveer 20 meter gemaakt. Het smalste deel is 8 meter breed. Genoeg om onze drijvende huizen doorheen te loodsen mits het waterpeil wordt verhoogd. En dat gaat gebeuren danzij het Waterschap Zuiderzeeland!



Op de weg naar de Oeverzegge toe, liggen de rioleringsbuizen te wachten tot ze binnenkort de grond ingaan. Ze zijn "vers": de data staan er op. De nieuwste is van 30-10-11: nooit geweten dat een datum op een buis werd gezet.

Binnenkort worden de 8 verschillende kavels uitgegraven op ware grootte. Vervolgens worden de betonnen matten geplaatst die er voor moeten zorgen dat we recht komen te liggen als bij extreme lage waterstand we op de bodem terecht komen.

De zwaan die hier huist in de Torenvalktocht geniet nog van zijn rust, betrekkelijke rust want maandag zijn de grote gravers hier weer de baas. Verjaag hem niet, de zwaan hoort nu al een beetje bij ons!

Task Force

Schouders er onder: in maart 2011 wordt de Task Force opgericht: drie stoere en deskundige mannen die zich gaan buigen over allerlei gecompliceerde onderwerpen waar je als leek niet uitkomt. Marcel, John en Marcel werpen zich op als ware deskundigen op elk gebied: ze slepen heel wat hete ijzers voor ons uit het vuur. Ze buigen zich over de drijvende terrassen, de kozijnen, de warmtepompen, de waterputten, de palen die moeten worden geslagen, de bordessen, de hekken en de loopbruggen. Ze gaan de discussie met aan met de aannemer, de leveranciers, halen scherpe offertes binnen en verdienen zo onze diepe bewondering. Op 8 december 2011 zit hun taak er op. Ze worden geeerd op de deelnemersbijeenkomst in Biddinghuizen met een gedicht van Marianne. Als waardering voor hun vele werk krijgen ze een prachtig T-shirt aangeboden door de voorzitter Freddy van Arnhem. En ze zijn trots!

Afscheid T- Ask Force  8-12-11
Eerbetoon aan onze T- ask Force

Mannen met een missie
Mannen met kracht
Mannen met een visie
Mannen met macht

Probleem: warmtepomp en boren; “Zakken met die kosten!”
Probleem: hekwerken en bruggen; “Die vinden we te duur!”
Probleem: kosten ventilatie en kadaster, meningen die botsen.
Probleem: Kosten RGA en HWA, ABC kijkt zuur!

Dank mannen! De klus is geklaard!
Dank mannen! Voor al jullie strijd!
Dank mannen! Veel geld is bespaard!
Dank mannen! Nu worden jùllie verblijd!!

Marianne

zondag 27 november 2011

Er wordt hard gewerkt aan de Oeverzegge

Zondag 27 november 2011.

De afgelopen weken is er hard gewerkt aan onze kom. Enorme machines, grijpers, bull dozers en andere grondwerk machinerieën rijden rond en doen wat ze moeten doen: graven, grond verplaatsen, egaliseren, schuiven en scheppen. De landmeters meten waar paaltjes komen te staan. Deze geven (denk ik) de toekomstige weg aan. Ook geven ze aan waar onze schuurtjes komen te staan en dus ook waar de loopbruggen worden neergelegd. De zanddijk die er lag is weggeschoven en nu zie je goed waar de weg komt te liggen. Een geul is gegraven waarin allerlei kleurige kabels worden gelegd. Wat zit er toch ontzettend veel belangrijks onder de grond in een nieuwe wijk! Alle grond die is weggegraven, ligt achter de zandweg en wordt straks ingericht als parkachtig bos, of andersom: bosachtig park. Dit deel komt precies achter ons huis te liggen.


Ook is nu goed te zien wat wordt bedoeld met “een natuurlijk verloop van de oevers”  waardoor onze woningen een flink eind op het water komen te liggen. Het is een mooie gedachte  dat medewaterbewoners makkelijk in en uit het water kunnen komen. Hoewel ik dat een minder prettig idee vind voor kikkers! Die mogen wat mij betreft een eind bij onze woning wegblijven .  Misschien werkt een bordje: “verboden voor kikkers”.  Of we tikken een eigen reiger op de kop die rondom ons huis kikkers gaat vangen. Zijn die beesten te temmen? Toch eens uitzoeken op internet.


Er zijn nog wat figuurlijke hobbels te nemen door de gemeenteraad. Omdat het een gecompliceerde constructie is: het bestuur van het CPO wordt eerst eigenaar van de grond en kort daarop nemen de individuele eigenaren de grond over van de stichting, ligt er nog een juridische klus. Je zal maar net in die tussentijd een hartaanval krijgen en het loodje leggen! Ook wordt er al aan onze kavels geklust terwijl we nog geen eigenaren zijn. Maar dat geldt voor alle kavels inde Warande. Maar omdat wij in een CPO opereren is de raad er niet van overtuigd dat alle financiële risico’s goed zijn afgedekt.

Ook wordt er hard gewerkt door ABC om het voor elkaar te krijgen dat we alsnog via het water op de plek komen te liggen: het zogenaamde invaren. Dat is veel minder risicovol dan het oorspronkelijke plan: hijsen op een dieplader en intakelen op de plek aan de Oeverzegge. Er bestaat een groot risico dat tijdens deze hele takel- en hijsprocedure schade aan de woningen ontstaat.  Via water is het veiliger: maar dan moet tijdelijk het polderwaterpeil met 25 cm worden opgehoogd. Een flinke week regen betekent ook een verhoging van dit waterpeil maar nu ligt het wat anders natuurlijk. Ook hier is de nauwe samenwerking met Waterschap Zuiderzeeland nodig.

Het waait hard op zondag 27 november. De wind giert door onze haren. De wolken, grijs en vol met regenbuien die dreigen te vallen, jagen langs de hemel. Het is geen mooi weer om foto’s te maken. Toch is het een mooie dag om hier rond te banjeren.




woensdag 12 oktober 2011

Al veel te zien!

Er is al veel te zien nu de bouw op gang is. Alle betonnen bakken zijn gestort. We zijn nu allemaal eigenaar van, in elk geval, een betonnen bak. De eerste serie van 4 drijft al. De allereerste woning is voor het grootste deel al beplaat aan de buitenzijde met Eterniet.

Ook omroep Flevoland volgt de ontwikkelingen en heeft op dinsdagavond 11 oktober de volgende uitzending over ons project laten zien:

 ABC Arkenbouw levert mooi werk.

Onze woning wordt verplaatst van het ene naar het andere dok.

woensdag 3 augustus 2011

Start bouwvak: de bouw ligt stil

ABC Arkenbouw begint de bouwvak met taart.
De bouwvak is begonnen: drie weken vakantie en ‘lekker achterover met de benen in de lucht!’ Bij ABC Arkenbouw op Urk werden, vlak voor deze vakantie de werknemers verrast met koffie en gebak. Een taart met de opdruk van acht drijvende woningen aan de  Oeverzegge 1 – 8.





Rond 10.00 uur begon de schaft: alle werknemers kwamen naar de riante bedrijfskantine voor een bakje en een praatje. Tot ieders verrassing stonden daar twee grote taarten als blijk van waardering voor het zorgvuldige  en het professionele werk tot nu toe besteed aan de acht drijvende woningen van het CPO Drijf in Lelystad. Met de timermansmeetlat erbij werden de taarten in gelijke stukken verdeeld!

Freddy van Arnhem, voorzitter van de stichting Drijf in Lelystad maakte van de gelegenheid gebruik om het personeel toe te spreken. Zij sprak haar waardering uit voor de vakkundigheid waarmee voortvarend gebouwd wordt aan de woningen. “Normaal gesproken vier je het bereiken van hoogste punt van je huis, in ons geval is dat anders. Een diepte punt vieren is niet erg gepast bij een drijvende woning. Dus vandaar de keus voor de start van de bouwvakvakantie.  Een project als dit kwam nog niet eerder voor bij ABC en soms is het een heel gepuzzel om alle gevels er in  te krijgen maar tot nu toe lukt dat nog altijd. Chapeau voor de werknemers van ABC op Urk”!

                                   
                            Met z'n allen blij op de leeftrap in de woning van Rien en Marianne

dinsdag 2 augustus 2011

ABC start met de bouw.

Op 1 juni 2011 is de eerste bak gestort in de serie van 8. Marcel en Patricia, onze aanstaande buren van Oeverzegge 6, bijten het spits af. De bodem van het dok wordt eerst helemaal met olie ingesmeerd om te voorkomen dat het beton later vast komt te zitten aan de bodem. Daarna worden er blokjes op de bodem van het dok gelegd.  Daar komt de bekisting op te liggen. In de bekisting van de wanden zit ruimte voor het beton.



Eerst wordt er 30 cm beton rondom in de wanden gestort. Dit loopt er dan een beetje onderuit op de bodem. Hiermee wordt een naadloze verbinding gemaakt met de bodem van de bak. Het mag niet gaan lekken natuurlijk. Vervolgens wordt de bodem gestort. Koert is de sterkste man van ABC en is de opperbetonstorter. Zo sterk als een beer hanteert hij de kubel met 2500 kilo beton en stort dit zonder te morsen in de open ruimtes van 10 cm. Zijn collega, van wie ik de naam even niet weet, loopt hem achterna met een soort omgekeerde stofzuiger, een lange slang die lucht spuit in het beton om het "te verdichten". De bodem wordt mooi aan gesmeerd om daarna verder te gaan met de rest van de wanden.

                                      
     
Maar liefst 4 betonwagens komen er aan te pas om de volledige bak te storten. We kijken onze ogen uit!  En er is maar 1 toekomstige bewoner die heeft meegeholpen aan het storten van haar eigen bak: Irene, onze eigen fotograaf!




Wil je zien hoe ABC te werk gaat, klik dan op onderstaande link en ga er eens even lekker voor zitten!

En als de bak eenmaal is gedroogd (duurt 2 dagen) ....... dan gaat het snel! Want in de timmerhal zijn de wanden al prefab gemaakt en worden aangeleverd op handige karretjes en met een grote takel op de plaats gezet. Er wordt hard en zorvuldig gewerkt door ABC. Tijdens het bouwproces moeten er allerlei oplossingen worden bedacht voor onvoorziene problemen. Een voorbeeld: de smalle kozijnen in de dakverhoging van de woning van John en Freddy worden omhoog getakeld en blijken maar net te passen onder de gele balken waar de takels aan hangen! En dan ineens zie je de contouren van de watervilla's waar we over 9 maanden komen te wonen!

dinsdag 28 juni 2011

Drijvend wonen wint de Lelystadse architectuurprijs

Op zaterdag 25 juni won drijvend wonen de Lelystadse architectuurprijs. Deze prijs is uitgeschreven door stichting ALS: Architectuur, Landschap en Stedenbouw. Op de dag van de architectuur hielden alle architectenbureaus Open Huis om hun werk onder  de aandacht te brengen. Het thema was " zelf verzonnen".  


Wethouder Jop Fackeldey liet in zijn openingswoord de goede kant van Lelystad zien. En vergeleek de ooievaarsnesten in de hoogspanningsmast aan de A6 (bij afslag Lelystad) als een mooi CPO onder hoogspanning. Een CPO komt moeilijk van de grond. Voorwaarden voor succes zijn een hoge mate van doorzettingsvermogen, betrokkenheid van alle partijen en gedrevenheid om er iets moois van te maken. Een overheid die meedenkt is een ' must!' Maar ook het collectief van betrokken bewoners die soms dwars door alle regels heen denken maakt het verschil. 


De prijs bestaat uit een wisselbokaal. Deze werd uitgereikt tijdens de lunch bij pannenkoekhuis " Dubbel op".  Freddy van Arnhem benadrukte in haar verhaal dat het CPO drijvend wonen een echte "mensen" CPO is.


Leuk om hier te vermelden is dat Rien de Kloet,1 van de drijvende bewoners, ook in de race zat voor de prijs met zijn eigen ontworpen en gebouwde scheve huis. Maar ja, er kan er maar eentje winnen!



dinsdag 7 juni 2011

Drijvend wonen genomineerd

Ons project 'drijvend wonen' is genomineerd voor de Lelystadse architectuurprijs 2011! Stichting ALS, Architectuur, Landschap en Stedenbouw, heeft deze prijs uitgeschreven. De stichting wil architectuur en het werk van architecten onder de aandacht brengen van een breed publiek en organiseert daarvoor de landelijke Dag van de Architectuur op 25 juni. Overal in het land staan de deuren open van architectenbureaus en is er gelegenheid om een kijkje te nemen in de keuken van een architect. Het thema is dit jaar "Zelfverzonnen": bouwen in een particulier opdrachtgeverschap, alleen of in een collectief.

http://www.stichtingals.com/: informatie van de site:

Het landelijk thema van de dag van de Architectuur is ‘Zelfverzonnen'. De Architectuurprijs Lelystad 2011 sluit hierbij aan. Door stichting ALS zijn 3 woningen en een project (allen (collectief) particulier opdrachtgeverschap ontwikkeld) genomineerd voor de architectuurprijs 2011.  
De genomineerde woningen zijn een witte kubistische woning op het Joleiland (Jol 33-30), een woning van Corten staal op de Oudaen (Landerijen), ‘het scheve huis', Ellertsveld 14 (Landstrekenwijk) en het project Drijvend Wonen dat in Warande gerealiseerd gaat worden.
Publiek kan stemmen op de woning(en) van zijn voorkeur. Dat kan via www.stichtingals.com of op de Dag van de Architectuur. Op die dag zullen de eigenaren van de woningen hun ‘zelfverzonnen woning nader toelichten en worden alle locaties bezocht.

De winnaar wordt bekend gemaakt op de Dag van de Architectuur, zaterdag 25 juni 2011. 

Deelname aan de Dag van de Architectuur is gratis. Aanmelden vooraf is verplicht en kan via info@stichtingals.com of via www.stichtingals.com rubriek Contact.
De Dag van de Architectuur is een internationaal evenement, een initiatief van de Union Internationale des Architectes, en wordt in Nederland georganiseerd door de Bond van Nederlandse Architecten, in nauwe samenwerking met onder andere meer dan veertig lokale architectuurcentra.
Voor het volledige programma van de Dag van de Architectuur en aanvullende informatie over de Architectuurprijs Lelystad, kijk op www.stichtingals.com
Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Tjaart Vos, 1 van onze adviseurs vanuit het allerprilste begin, formuleert het in zijn aanbeveling als volgt:


"Hallo, bij deze gaat mijn stem uit naar Drijf in Lelystad.
Waarom ?
De woningen hebben individueel allen een eigen heel ruimtelijk ontwerp, maar vormen tegelijk een compleet samenhangend geheel van het nieuwe concept van drijvend wonen.

Bij Drijvende woningen denkt de burger aan allerlei beelden; ze bestaan als woonark, woonschip, flark, schark, drijvende villa. Als er al sprake is van een groep woningen, dan blijft het nog een bonte mengeling, op een rechte rij. De oever maakt zelden onderdeel uit van het ontwerp. De woningen worden ook zelden goed ingepast in de omgeving, en de steigers zijn altijd de te magere sluitpost. 

Nergens dan in Lelystad Warande wordt een duidelijker statement gemaakt over;
de collectief drijvende woongemeenschap met voldoende individueel onderscheid per woning, terwijl de samenhangende inrichtingsvorm heel herkenbaar blijft, steigers een volwaardige entree vormen en de waterruimte meanderend ruimte biedt aan voldoende woningafstand en de vertekende zichtlijnen over water.  

Waar IJburg moderne individuele ontwerpen laat zien zonder enige samenhang,  laat Lelystad middenin de jongste polders, het meest onverwachte plekje van Nederland, een voorbeeld zien wat Nederland over 50 jaar heel normaal zal vinden".

met vriendelijke groeten,


Tjaart Vos

  
Prijs 2011


We hebben al heel wat stemmen gekregen maar er kunnen er nog meer bij!.


     

maandag 9 mei 2011

Gunnen (5 mei 2011)

“Doordrijven”of wel “hoe we bevrijd werden
op 5 mei 2011”

Ons project van 8 drijvende woningen kan van start!  De gunning is er en dat is gevierd op Bevrijdingsdag in het bijzijn van alle deelnemers en o.a wethouder Job Fackeldey, Ellen de Jong, projectleider van Warande en Attika Architecten uit Amsterdam, bij Mark van Ommen van ABC Arkenbouw op Urk.

Eerst was er het overleg met Attika over de buitenkant van de woningen. Het grove idee van kleurenkeuze was er al. Maar definitief was het nog niet. Bovendien waren de Eternite platen zoals we die hadden uitgezocht op kleur nu in ware grootte aanwezig. Dat maakte het gemakkelijker. Hoewel, Rikkert en Rop hadden er een flinke klus aan om iedereen naar tevredenheid het uiteindelijke plaatje voor te schotelen op de computer in 3D en in het echt op de wand die Mark van Ommen speciaal had laten maken. Oef, wat zijn die platen zwaar!

Ook bleek de technische ruimte te klein bemeten en moesten er aanpassingen worden gedaan om alle apparatuur erin kwijt te kunnen. In overleg met Attika en Breeman is dit gelukt voor alle woningen.  Nu maar hopen dat we hier niet nog weer extra voor moeten dokken!

Rond 17.00 uur druppelden de genodigden binnen: Rin van Keulen met zijn zoon Merlijn, adviseur voor drijvend wonen van het eerste uur. Art Pierik, onze adviseur op bouwgebied. Ellen de Jong, de projectleider van Warande en wethouder Job Fackeldey. Jaap de Jager, onze financiële adviseur en Jesse Snijder, de landschapontwerper van de gemeente. Allemaal gekomen op hun (min of meer vrije) dag! Dat werd zeer gewaardeerd!

 “Het is het eerste drijvende CPO (bouwen in een collectief) dat gerealiseerd wordt in Nederland en daar mag de gemeente Lelystad trots op zijn” sprak gastheer Mark van Ommen in zijn welkomstwoord.  ABC Arkenbouw is uiteraard ook trots op het geschonken vertrouwen en de gunning. ABC is gewend om te bouwen voor particulieren en nieuwbouwprojecten op het water. Bouwen voor een CPO is voor ABC de eerste keer. Dat vraagt veel overleg en samenwerking “maar het kost ook wel eens een slapeloze nacht om alle wensen van de individuele deelnemers te realiseren” volgens Mark van Ommen. “Een paar jaar geleden, voordat ik samenwerkte met een CPO,  was ik nog blond….!”En kijk nu eens naar die grijze kop!

En wat gebeurde er tijdens zijn welkomstwoord? Belt de kleinzoon Bas van Marianne oma op om te vragen waar ze is, wat ze doet en waarom? Op z’n oma’s vertelt Marianne geduldig dat ze bij oom Mark op Urk is waar ze een feestje heeft met tante Freddy en oom Job is er ook. “Oom Job, je weet wel die moet doen wat wij willen! “En oom Jaap is er ook, ja oom Jaap is van de centjes! En weet je wie er ook is? Oom Art! Ja ah, oom Art van het advies. Die vertelde steeds aan oma hoe het verder moest. Tante Ellen is er ook schat. Jaah, en ook oom Rikkert. Oom Rikkert tekent en ontwerpt hele mooie huizen. Of ie ook een kasteel voor jou kan maken? Ik ga het hem wel vragen hoor!” En maar heel langzaam dringt het tot ons door dat dit telefoongesprek in scène is gezet! En Bas belde niet, nee eeh…. het was gewoon Marcel!!

Freddy van Arnhem, onze “baas”, sprak van gemengde gevoelens in de positieve zin van het woord: opgelucht, blij, dankbaar en voldaan. “Zo’n proces van voorbereiden en overleg lukt alleen met een flinke portie doorzettingsvermogen, onbevangenheid, enig onbenul en vertrouwen dat het goed komt”. Zij bedankte de wethouder en de projectleider voor hun bijdrage in het hele proces. “Het is als dansen: je doet het samen in de hoop dat het goed gaat maar je staat ook nog wel eens op elkaars tenen. Kwaad worden helpt niet, je best doen om het beter te doen wel. Dat is in het project tot nu toe ook nog altijd gelukt op alle fronten en daarom zijn we nu waar we zijn: een heel eind op weg naar 8 drijvende woningen in de Torenvalktocht aan de Oeverzegge in Lelystad!”  Hoorde ik daar aan het begin van de toespraak een kraakje van emotie?

 Job Fackeldey noemde de Stichting een stel “doordrijvers”:  vasthoudend, doelgericht en positief ingesteld om van hun droom drijvend wonen werkelijkheid te maken. “De gemeente is blij met initiatiefrijke burgers en heeft als grondhouding hier ruimte aan te geven” aldus Fackeldey. Uiteindelijk werd er op z’n drijfs geproost met prosecco!

Het feest werd in het gastvrije bedrijf van Mark van Ommen gevierd in de traditie van Urk:  het roken en eten van verse zalm. Oftewel: op z’n Urks: de houtkachel werd gestookt op het binnenterras op de eerste verdieping en 3 werknemers rookten de zalm. Eentje had een heus Urker vissersbroek en boezeroen aan en met veel plezier en energie rookten zij 10 zalmen voor ons. Die gingen er in als gerookte zalm! Samen met de door ons meegebrachte hapjes.



En de “baas” van de stichting?………….. zij sliep nog lang en gelukkig in haar eigen campertje met John op de parkeerplaats van ABC, tevreden en voldaan over het gunningfeestje en  droomde over een mooie toekomst op het water.


De eerste bak is inmiddels gestort! De bak van Patricia en Marcel ligt in het dok sinds een week en dat is het begin van het bouwproces. Nu eenmaal het begin is gemaakt gaat het proce gestaag door en zullen de woningen begin 2012 getransporteerd worden naar Lelystad.




donderdag 17 maart 2011

Nu kopen, straks betalen!

‘Is dit een lokkertje? Lees ik de kleine lettertjes wel goed?’

Uit het Stadsbulletin van februari 2011:

Kopers van een kavel kunnen ook in 2011 gebruik maken van de regeling 'Uitgestelde betaling zonder rente bij aankoop van een kavel'.  Dit geldt zowel voor particuliere kopers als voor kopers die kopen in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). De regeling is één van de  maatregelen uit het Antwoord van de Gemeente Lelystad. Dat heeft de afgelopen anderhalf jaar via allerlei maatregelen de woningmarkt  gestimuleerd’.

Stichting Drijf in Lelystad is dan ook erg blij dat zij en hun mededrijvers hiervan kunnen profiteren. Voor een groot deel is dat te danken aan de alertheid van het bestuur. Maar een niet te onderschatten bijdrage aan deze positieve beslissing heeft projectleider Ellen de Jong geleverd, in overleg met de wethouder.

Deze stimuleringsmaatregel maakt het voor de a.s bewoners financieel aantrekkelijker en de eerste 2 jaren financieel lichter om hun ambitieuze plannen te financieren.  Het geld voor de waterkavel  kan  zo nog een jaar in the pocket blijven!

Op het moment van schrijven is er nog 1 woning vacant. Een nieuwe aspirant koper van een watervilla c.q drijvende woning kan dus volop mee profiteren van dit besluit van de gemeente.


                                            

zaterdag 19 februari 2011

Waterschap Zuiderzeeland (september 2010)

6 september 2010:  Het bestuur gaat om tafel met het Waterschap

Het bestuur start een charme offensief richting het Waterschap. We hebben ze hard nodig. We gaan drijven ‘in hun water!’ Deze organisatie zal in de toekomst het  water waarin wij komen te drijven, moeten onderhouden. Ook eventueel uitgraven en uitbaggeren wanneer de diepte minder dan 1.50m  dreigt te worden. De gemeente Lelystad heeft het onderhoud en beheer van al het stadswater uitbesteed aan het Waterschap. Wat men ons heeft toegezegd met betrekking tot het water zal het Waterschap op zijn minst moeten overnemen.
Het Waterschap heeft ‘communicatie met inwoners’, al dan niet verenigd, hoog in het vaandel staan. Daarvoor organiseren zij zogenaamde huiskamergesprekken waarin je als burger over de mogelijkheden en de onmogelijkheden van alles wat met water te maken heeft, kan overleggen. 



                                 Gegevens van het Waterschap Zuiderzeeland:
                                          (van de site van het Waterschap)

                        Missie & visie


De missie van Waterschap Zuiderzeeland luidt ”Waterschap Zuiderzeeland zorgt voor veiligheid, voldoende en schoon water in haar gebied. Dit kunnen we niet alleen en werken daarom op alle fronten samen. Kernwoorden daarbij zijn innovatie, empathie, kostenbewustzijn en maatschappelijk verantwoord. Betrokken, professionele medewerkers vormen de basis van het waterschap.”

Voldoende en schoon water zullen we in de toekomst hard nodig hebben, ‘zeker als we de toekomstige Open Flevolandse Torenvalktocht zwemwedstrijden zullen gaan uitschrijven! Of de eerste korte baanwedstrijden op natuurijs voor Warandebewoners’.


Ze zijn begonnen! (februari 2011)

Vrijdag 11 februari zijn ze begonnen: grote gravers die een begin gaan maken met het uitgraven van de Oeverzegge. De enorme bulten aarde worden weg gegraven en de grond wordt verspreid over de verschillende tuinen van  de toekomstige nieuwbouwhuizen.  Daarmee wordt onze kom steeds duidelijker zichtbaar in het landschap: een enorme ruimte voor 8 drijvende huizen.
Wilfried ontdekt het als eerste als hij op die bewuste vrijdag de hond uit gaat laten in het onbebouwde gebied van de Warande. En Marianne? Die heeft flink de pest in. Zij liep en loopt regelmatig haar hardlooprondje in deze omgeving. Niet alleen om haar conditie op peil te houden natuurlijk maar ook om de voortgang van de werkzaamheden nauwlettend te volgen. En wel verdraaid: net als het graven is begonnen heeft zij haar rustdag en is de aanstaande buurman  Wilfried haar voor! Voor meer foto’s: zie het webalbunm: Ze zijn begonnen!


vrijdag 4 februari 2011

Persberichten

 

 






















Uit de Krant van Flevoland van april 2010:

Lelystad: Acht drijvende woningen voor Torenvalktocht

Geplaatst door redactie op 20/04, 10:32 uur.
LELYSTAD - De deelnemers van Drijf in Lelystad hebben de overeenkomsten klaar voor de bouw van acht duurzame drijvende woningen in de Torenvalktocht.  Binnenkort wordt de waterkom voor het Parkbos van de Warande uitgegraven. Het is de bedoeling dat de woningen in 2011 drijven.  
Het  is uniek voor Nederland dat een drijvende woonwijk  in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap wordt ontwikkeld. De  stichting heeft begin april een stimuleringssubsidie voor CPO van 3000,- per woning van de Provincie gekregen. De deelnemers zijn hier erg blij mee want als CPO een drijvende wijk ontwikkelen is helemaal nieuw.
Er moeten dus veel praktische en juridische zaken  uitgezocht en opgelost worden.  Daarvoor staat een team van experts binnen de gemeente klaar. Door deze subsidie kan Drijf in Lelystad zich extern professioneel laten adviseren en begeleiden bij de ontwikkeling van dit project. De Kooprealisatieovereenkomst, waarmee de grond- grotendeels onder water- gereserveerd wordt voor iedere deelnemer, is nu  volop in ontwikkeling en kan naar verwachting binnenkort ondertekend worden. Het bijzondere aan deze vorm van bouwen is dat binnenkort de kavels  ,,drijfrijp” worden gemaakt terwijl gelijktijdig elders de woningen naar ieders wens worden gebouwd zodat ze midden 2011 op de plek gelegd kunnen worden.








Nieuws van de site: http://www.warande.nl/:

07-10-2010; Drijvend wonen in Lelystad: van droom naar realiteit

 Op 29 september is de handtekening gezet onder de Koop- en  Realisatie Overeenkomst door wethouder Jop Fackeldey namens de gemeente, Freddy van Arnhem  en Rien de Kloet namens de stichting Drijf in Lelystad. Hiermee verbinden beide partijen zich  aan de koop en verkoop van acht waterkavels in Warande. Deze kavels zullen bouwrijp,in dit geval drijfrijp gemaakt worden zodat er in juli 2011 acht drijvende woningen kunnen komen te liggen.

De ondertekening van de acht waterwoningen met o.a. wethouder Fackeldey

Uniek

Jop Fackledey sprak in toespraak zijn waardering uit voor dit unieke project: het eerste burgerinitiatief in Lelystad dat de eindstreep gaat halen. De drijvende woonwijk wordt  de 1e drijvende woonwijk in  Nederland , gebouwd door een groep particulieren in een  zogenaamd collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) En dat is bijzonder.  Hij noemde het een aanwinst voor Warande en voor Lelystad.

Felicitaties en complimenten

Volgens de wethouder past het idee bij Lelystad.  Het bestuur van de stichting Drijf in Lelystad en dus ook de toekomstige bewoners ontvingen de felicitaties en de complimenten voor hun doorzettingsvermogen en hun volhardendheid in dit hele proces.

Betrokken en duidelijk

Freddy van Arnhem sprak van een grote betrokkenheid bij dit project, zowel van de gemeente in de persoon van Jop Fackeldey en Ellen de Jong (projectleider) als van de bewoners.  Zonder deze draag- en daadkracht was het nooit zover gekomen.   “ Je hebt mensen nodig die doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen”.  

In het riet

Vervolgens gingen de partijen om tafel om hun handtekening te zetten onder de overeenkomst en werden er foto’s gemaakt van de hele bewonersgroep bij dit speciale moment.  De meegebrachte bossen riet maakten het haast een ondertekening op locatie aan de Torenvalktocht.

Proost!

De bijeenkomst werd afgesloten door een voordracht door Marianne Kramer die associërend op de letters KRO (Koop- en Realisatie Overeenkomst) een knappe samenvatting gaf van alle hobbels die genomen zijn en mijlpalen tot nu toe bereikt. Er was gezorgd voor wijn om te proosten en dit gaf de hele bijeenkomst een extra feestelijk tintje.












                                                        




Deelname aan de Good! beurs april 2010:

Good! voor Drijf in Lelystad (uit de Flevopost maart 2010)


Deelnemers van Drijf in Lelystad  bedanken hun notaris, Meindert de Boer van Notariskantoor Heldoorn en Eggels voor zijn grote betrokkenheid bij het op maat maken van de overeenkomsten.
Zij staan  hier op “ hun”   plek, de plek waar binnenkort de waterkom voor het Parkbos van de Warande wordt uitgegraven.  

De bedoeling is dat  hier medio 2011 acht duurzame woningen drijven in de Torenvalktocht. Het  is uniek  voor Nederland dat een drijvende woonwijk  in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap wordt ontwikkeld.
De  stichting heeft begin april een stimuleringssubsidie voor CPO van 3000,- per woning van de Provincie gekregen. De deelnemers zijn hier erg blij mee want als CPO een drijvende wijk ontwikkelen is  helemaal nieuw. Er moeten  dus veel praktische en  juridische zaken  uitgezocht en opgelost worden.  Daarvoor staat een team van experts binnen de gemeente klaar.  Door deze subsidie kan   Drijf in Lelystad  zich extern professioneel laten adviseren en begeleiden bij de ontwikkeling van dit  unieke drijvende project.  De Kooprealisatieovereenkomst waarmee de grond- grotendeels onder water- gereserveerd wordt voor iedere deelnemer is nu  volop in ontwikkeling en kan naar verwachting binnenkort ondertekend worden. Het bijzondere aan deze vorm van bouwen is dat binnenkort de kavels  “drijfrijp” worden gemaakt terwijl  gelijktijdig elders de woningen naar ieders wens worden gebouwd zodat ze midden 2011 op de plek gelegd kunnen worden.

Drijf in Lelystad is 23 tot en met 25 april 2010 te vinden op de beurs voor duurzaam leven:

 Good! Daar zullen de deelnemers laten zien  hoe ver het is met de plannen voor  hun drijvende woonwijk in de Warande. Er zijn nog twee kavels beschikbaar. Wilt u meer weten? Op internet vindt u informatie bij: -Droomstad:Drijvendwonen//VPRO  Eeuw van de stad- en op  www.GoodLelystad.nl.  Op de beurs Good! kunt u van de toekomstige bewoners horen waarom de ontwerpen, de uitvoering van de woningen,  het verwarmen met waterpompen  en het wonen op het water  een duurzame keus voor wonen zijn.
















                                                                                                                                                                                      Foto's: Irene Stift

________________________________________________________

zondag 16 januari 2011

Bouwers gezocht (maart 2009)

Bouwers gezocht: maart 2009
We gaan op rondreis langs 4 arkenbouwers. We reizen naar bouwers op  Urk, in Marknesse en Wormerveer. Een Lelystadse bouwer is al bezocht.  Heerenveen is in optie.  De tomtom bewijst zijn nut. We worden overal hartelijk ontvangen. Een uitgebreide koffietafel, een lunch in de bedrijfskantine en zelfs een super luch met soep, broodjes en warme kroketten in het bruine dorpscafe in Wormerveer, of was het nou toch Krommenie?
We krijgen een prachtig beeld van elk bedrijf omdat we enthousiast en professioneel rondgeleid worden.  Ook een bezoekje aan tevreden bewoners van een prachtig waterhuis in de Zaan maakt ons enthousiast. De bewoners hebben veel zelf gedaan en doen dat nog steeds. Hoewel het huis nog niet helemaal af is, krijgen we een mooi beeld van wonen op het water.

Elk bedrijf heeft zijn eigen kwaliteit en kunde: het wordt nog een moeilijke keus in de toekomst! Alle bouwers zijn geïnteresseerd. Het is natuurlijk ook een prachtige order om binnen te halen: 8 drijvende woningen bouwen als blikvanger van vernieuwing in de stedenbouwkundige ontwikkeling van Lelystad.

                          Dit moet (graag voor niet al te veel geld)  gebouwd worden: (type de Krukel)

                                                              Westzijde met de entree
                                                                          Oostzijde
                                                                        Zuidoostzijde
                                                                        Zuidzijde

Ondertussen wordt een deskundige, (Ard Pierik van USHI Huis: centrum voor bouwen uit Enschede) op het gebied van bouwen op het water aangetrokken met subsidie van de gemeente. Hij heeft ook ervaring met he begeleiden van CPO's. Hij krijgt de opdracht om samen met ons het hele bouwproces te begeleiden. En dat is nodig want wij zijn natuurlijk slechts enthousiaste leken op het gebied van bouwen. In nauw overleg met hem komen de berekeningen voor de woningen tot stand en wordt er een definitieve bouwer gekozen.
Alleen: dat zal nog wel even duren! In het voorjaar van 2011 weten we meer.

                                                                                                                                                                                      Foto's: Irene Stift